Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Βενιζελικά: Τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου που ενθουσίασαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και πήραν το όνομά του.


Δεν είναι και λίγο τα παραδοσιακά γλυκά ενός τόπου να φέρουν ένα τόσο βαρύ όνομα.


  Το νησί του βόρειου Αιγαίου είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος με ιστορία που φτάνει πίσω στον Όμηρο -με την αρχαία ποικιλία κρασιού που πλέον ονομάζεται Λημνιό.


Ψάρια, θαλασσινά, κρεατικά και σιτάρια -ανάμεσά τους και η τοπική ποικιλία μαυραγάνι- γίνονται αφορμή για να αφεθείτε να σας ξελογιάσει η λημνιώτικη κουζίνα.

Πέρα όμως από τα φλωμάρια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και τον αστακό με το ρύζι (και πολλά πολλά άλλα) οπωσδήποτε αφήστε χώρο για το παραδοσιακό γλυκό με τη μεγάλη ιστορία. Τα βενιζελικά.  Ήταν Μάιος του 1934 και είχαν περάσει πάνω από 20χρονια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου το 1912 και την ένταξή της στο Ελληνικό κράτος.


Το νησί επισκέφτηκε εκείνη τη χρονιά ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας αποβιβάστηκε στο Ρωμέικο γιαλό στη Μύρινα. Εκεί βρισκόταν ήδη πλήθος κόσμου για να τον συναντήσει.


 Μαζί με άλλα παραδοσιακά εδέσματα οι νησιώτες έδωσαν στον τέως πρωθυπουργό κάποια χειροποίητα μικρά φοντάν με λευκό γλάσσο και αμύγδαλο. Άρεσαν τόσο πολύ στον μεγάλο πολιτικό άνδρα που ζήτησε κι άλλα. Έκτοτε, τα γλυκά που δεν είχαν κάποιο όνομα, πήραν αυτό του Ελευθέριου Βενιζέλου.


  Δείτε την συνταγή και φτιάξτε τα πρωθυπουργικά γλυκά 

Φωτογραφία: Panagiotis Beltzinitis /


  Υλικά: 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα με μία κουτ/σούπας ζάχαρη άχνη100 γρ αλεσμένη κουβερτούρα 1 κουτ/σούπας κακάο σκόνη 1 σφηνάκι λικέρ λίγο κονιάκ 400 γρ βανίλια υποβρύχιο Για το σιρόπι: 80 γρ ζάχαρη 80 ml νερό


  Εκτέλεση: Ξεκινήστε με το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατέψτε και αφήστε το μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για λιγότερο από 5 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Αλέστε τα αμύγδαλα με την άχνη (δεν χρειάζεται να γίνουν σκόνη) και θρυμματίστε την κουβερτούρα στο μούλτι μέχρι να γίνει «πούδρα».


 Ρίξτε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας καλά και προσθέστε λίγο λίγο (50 ml περίπου) από το κρύο σιρόπι, μέχρι το σημείο που θα μπορείτε να πλάσετε το μείγμα σας. Αφού βρέξετε τα χέρια σας με κονιάκ, ξεκινήστε να πλάθετε το μείγμα σε μπαλίτσες και τοποθετήστε τες σε λαδόκολλα. Αφήστε τις να στεγνώσουν για μια ολόκληρη ημέρα -σε θερμοκρασία δωματίου.

 Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη βανίλια υποβρύχιο και ζεστάνετε μέχρι να γίνει ρευστή. Στη συνέχεια πάρτε κάθε μπαλίτσα και βουτήξτε την στη βανίλια. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μια βουτιές η κάθε μπάλα. Αφήστε τες ξανά να στεγνώσουν.

 Μέσα σε μισή ώρα τα γλυκά σας θα έχουν στεγνώσει. Κόψτε λίγο το κάτω μέρος τους ώστε να στέκονται πιο αυτοκρατορικά και τοποθετήστε τα σε χάρτινες θήκες. Καλή απόλαυση  

 Πηγη: bovary.gr