Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Το ανέκδοτο αρχείο του Νικόλα Άσιμου


B8C1F3EE-672F-4540-82AB-FC6EF3C5A264


Από τον Γιώργο Χαρωνίτη 31 χρόνια μετά τον θάνατό του (την αυτοκτονία του στις 17 Μαρτίου του 1988) ο Νικόλας Άσιμος εξακολουθεί να ζει μέσα από τα τραγούδια του, τις αλήθειες τους, και πολλές ιστορίες γύρω από αυτόν.


Έτσι, 31 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, θα εκτεθεί στο κοινό το αρχείο του: Στο BIOS Ρομάντσο, 3-15 Μαΐου, με χειρόγραφο υλικό που είναι έτοιμο να «μιλήσει» γι’ αυτόν.
Χειρόγραφα Το αρχείο του Νικόλα Άσιμου περιλαμβάνει χειρόγραφά του, γνωστά τραγούδια του την ώρα που τα επεξεργάζεται (με διορθώσεις, λάθη, διαφορετικούς στίχους), ανέκδοτα τραγούδια και στίχους, χειρόγραφες σκέψεις του, καταγγελίες, αφίσες συναυλιών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα τελευταία του σημειώματα και πολλά άλλα. Το αρχείο έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες τις έκθεσης από την οικογένεια Ασημόπουλου, με τη σύμφωνη γνώμη της κόρης του Νικόλα Άσιμου. Εκθέσεις και Συναυλίες Με αφορμή το αρχείο, 12 εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν και θα εκθέσουν έργα τους στον πρώτο όροφο του κτιρίου, εμπνευσμένα από γενικότερους ή ειδικότερους κοινωνικούς προβληματισμούς που σχετίζονται με την τέχνη και τη στάση του Νικόλα ενώ θα γίνουν και συναυλίες τις δυο πρώτες μέρες της έκθεσης με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Μανώλης Κουτσονάνος, Mode Plagal, Δημήτρης Πουλικάκος, Vasilis Giaslakiotis - Dretta, Γιώργος Μπίλλιος κ.ά. με guests τους Φοίβο Δεληβοριά, Γιάννη Ζουγανέλη, Adetayo & Kabasele κ.ά. Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση. ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ